sLAAParchitect.nl  een beddenzaak met oog voor lekker slapen

 
 

Katoen is een zachte, ééncellige vezel die uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel o.a. bedlinnen van te maken.

Katoen is een zeer waardevol gewas. Als alle sporen van was, eiwit, etc. verwijderd zijn blijft een natuurlijke polymeer van zuivere cellulose over. De cellulose is opgebouwd op een manier die katoen uniek maakt wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie. Elke vezel is samengesteld uit 20 tot 30 laagjes cellulose die om elkaar heen gedraaid zijn.

Wanneer de katoenbol wordt geopend, drogen de vezels tot gedraaide platte lintvormige draden. Deze vorm is ideaal voor het spinnen tot een fijn garen.

Perkaal katoen

Perkaal refereert naar de weeftechniek en niet naar de samenstelling van het katoen. Perkaal kan bestaan uit 100% katoen of gemixt katoen en polyester. Perkaal wordt vaak gebruikt in bedlinnen. Een laken mag pas perkaal heten wanneer er minimum 200 counts per inch zijn verwerkt. Perkaal wijst dus op een weefdichtheid en garenfijnheid die hoger ligt dan bij gewoon katoen (144 counts).

Satijn katoen

Satijn katoen wijst op een weeftechniek waarbij de kruispunten van de ketting- en inslagdraden gelijkmatig verspreid liggen en bedekt worden door inslagdraden. Met deze techniek kunnen de garens heel dicht op elkaar geweven worden, waardoor het weefsel soepel wordt. De onderkant is dof, maar de bovenkant is glanzend door de losliggende inslagdraden. Dit geeft het weefsel een luxe uitstraling. Satijn katoen heeft net zoals perkaal katoen altijd minimum 200 counts.

Gekamd katoen

Bij gekamd katoen worden de garens gekamd vóór het spinnen waardoor de stof zachter en soepelder wordt en er minder onzuiverheden voorkomen. Dit zorgt er ook voor dat na het vele wassen geen pluisjes ontstaan. Door dit proces worden 10 tot 15% van de garens verwijdert. De kortste eerst, want hoe langer de katoengarens, hoe beter de kwaliteit van Uw bedlinnen.

Egyptisch katoen

Egyptisch katoen is katoen dat zich duidelijk onderscheidt van de andere soorten door de extra lange vezels en een grote zuiverheid van het materiaal. Deze kwaliteit van katoen bestaat reeds meer dan 12.000 jaar en wordt aanzien als het beste katoen ter wereld. Bedlinnen met 200 counts Egyptisch katoen is van een hogere kwaliteit en zal dus zachter aanvoelen dan bedlinnen van 400 counts in gewoon katoen. Deze Egyptische katoen is natuurlijk te verkrijgen in een perkaal en satijn binding. De binding bepaalt dus niet de kwaliteit van de stof maar bepaalt wel hoe die aanvoelt.

Katoen weetjes:

marktstraat 28 Beek    046-4758125    slaaparchitect.nl@ziggo.nl